Lagere maandlasten? Sluit je hypotheek over

Alleen mensen die nu iets gaan kopen, profiteren van een lage hypotheekrente. Heb je tien jaar geleden al een huis gekocht, dan is de lage hypotheekrente niet van toepassing voor jou. Je maandlasten blijven hetzelfde. Toch is er een manier om je vaste lasten te verlagen. Je kunt namelijk geld besparen door je hypotheek over te sluiten. 

 Hypotheekbespaarcheck

Je hypotheek oversluiten bij een lage hypotheekrente

Is de hypotheekrente laag, dan is het verstandig om je hypotheek eens goed onder de loep te nemen. Wellicht is het mogelijk jouw hypotheek over te sluiten. Sluit je je hypotheek over naar een lening met een lagere hypotheekrente, dan kun je veel geld besparen. Wel is het belangrijk om je af te vragen over het oversluiten van je hypotheek interessant is voor jou. Ben je bijvoorbeeld van plan om op de korte termijn in een kleiner of juist groter huis te gaan wonen, dan kun je je hypotheek beter niet oversluiten. Ook als je denkt op de korte termijn te moeten verhuizen voor je baan, kun je beter je huidige hypotheek houden. Ben je van plan langere tijd in je huidige woning te blijven, dan kun je jouw hypotheek wel oversluiten.

Oversluiten voor een lagere rente

De meeste mensen die hun hypotheek oversluiten, doen dit om van een lagere hypotheekrente te profiteren. Sluit je jouw hypotheek over, dan breek je het huidige rentecontract open en kun je op zoek naar een nieuwe hypotheek. Heeft deze hypotheek een lager rentepercentage dan je huidige lening, dan bespaar je iedere maand een flinke hoeveelheid geld. De meeste mensen kiezen voor een lange hypotheekrente omdat ze verwachten dat de rente over een aantal jaren een stuk hoger is, de timing is hierin erg belangrijk omdat 0,2 % hoger of lager al een behoorlijk stuk in de maandlast kan schelen. De rente begint nu te stijgen, dus het is tijd voor actie.

Goed om te weten: je betaalt bijna altijd een boeterente bij het oversluiten van je hypotheek. Dat je overstapt naar een goedkopere lening, is voor jouw hypotheekverstrekker namelijk financieel niet zo interessant. Om de hypotheekverstrekker te compenseren, betaal je eenmalig een soort boete. Deze boete is wel fiscaal aftrekbaar, dit geld kun je na ontvangst extra aflossen op je hypotheek, waardoor je nog minder betaalt. Tot slot betaal je ook kosten voor het afsluiten van een nieuwe overeenkomst. Het is belangrijk hier rekening mee te houden als je een nieuwe hypotheek af wil sluiten voor een lagere rente. Vaak kunnen deze kosten toch uit, maar je moet wel appels met appels vergelijken, vraag een van onze adviseurs voor meer inzicht, want alleen dan kun je de juiste keuzes maken.

Verlaging renteaftrek

Een andere reden om over te sluiten is wellicht de jaarlijks dalende renteaftrek, welke men nu ook nog eens versneld wil afbouwen. Hiervan zijn vooral mensen met een hoge rente (en mensen met een hoog inkomen) de dupe. Met een lage rente is immers je renteaftrek ook lager, misschien is dit wel de belangrijkste reden om eventueel nu over te sluiten.

Oversluiten voor een andere hypotheekvorm

Ben je niet helemaal tevreden over de hypotheekvorm van de lening die je nu hebt voor je huis? Dan kun je jouw hypotheek ook oversluiten. In dit geval stap je niet over voor een lagere rente, maar om gebruik te kunnen maken van een andere hypotheekvorm. Je kunt bijvoorbeeld overstappen naar een andere hypotheekvorm als er iets veranderd is in je leven (je hebt een gezin gekregen, je hebt een nieuwe baan, je hebt een grote erfenis gekregen), maar ook als je gewoon niet meer tevreden bent over je hypotheek.

Ook als je overstapt voor een nieuwe hypotheekvorm, betaal je hier bepaalde kosten voor. Servion hypotheken vertelt je graag meer over deze kosten en kan bovendien berekenen of het oversluiten van je hypotheek interessant is voor jou.

Vragen? Wij staan voor je klaar

Wil je meer weten over het oversluiten van jouw hypotheek en/of de kosten die hierbij komen kijken? Neem dan gerust contact met ons op, want onze experts staan voor je klaar. Ook als je besloten hebt dat je de stap van het oversluiten wilt nemen, kun je contact met ons opnemen. Wij kunnen je volledig begeleiden in dit proces.

 
Realisatie door #wijleverenmooiwerk