Pensioen voor ZZP’ers


Van een ZZP’er wordt verwacht dat hij zijn eigen pensioen en aanvulling op de AOW regelt. In veel gevallen doen deze ondernemers er echter niet zoveel mee, aangezien ze het te duur vinden of niet goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden voor het opbouwen van hun pensioen.

Voor deze ZZP’ers zijn er verschillende belangengroepen opgericht die informatie geven over pensioenfondsen bij bijvoorbeeld banken of andere financiële instellingen. De bijdrages die hiervoor betaald moeten worden kunnen verschillen per jaar, aangezien een ZZP’er ook een fluctuerend inkomen kan hebben. De beleggingen die door de financiële instelling worden gedaan kunnen net als bij een ‘normaal’ pensioenfonds risicovol of relatief veilig worden belegd. Bij een veilige belegging is het rendement wat minder, maar ook minder risicovol. Bij een risicovollere belegging kan dit meer rendement opleveren maar ook veel meer verliezen.

Bent u een ZZP’er? Dan kan Servion Financieel Advies u bij alle onderdelen helpen en adviseren omtrent de regelgevingen en verzekeringen die voor u van passend belang kunnen zijn.

 
Webdesign en optimalisatie door Design & Media Oldenzaal