Nieuwbouw huis kopen, let goed op het volgende

Tips & tricks van Servion hypotheken in spannende tijden. Voor zowel zelfbouw als projectbouw.
Tips om zonder stress je droomhuis te bouwen. Hoe blijf je binnen budget en wat bedoelen ze nou met bouwrente en hoe werkt een bouwdepot?

Houd je aan je budget, maar hoe doe je dat?

Check de meerwerklijst, dit is een lijst met afwijkingen ten opzichte van de standaard levering.
Wanneer je bijvoorbeeld een andere keuken wenst dan wordt deze op de meerwerklijst geplaatst.

Check ook het minderwerk, wanneer je zoals in bovenstaand voorbeeld de standaard keuken niet wilt, dan zal men een gedeelte van de kosten schrappen, check goed of het geschrapte bedrag reëel is en ga anders opnieuw aan de onderhandelingstafel.

Onderhandelen kan lonen

Nee heb je, ja kun je krijgen, laat je niet leiden door vage beloftes (al dan niet op papier), vraag om duidelijkheid op papier!

CPO(collectief particulier opdrachtgeverschap)

Samen met je nieuwe buren collectief inkopen, denk hierbij aan de aannemer, notaris, keukenbedrijf, tussenpersoon etc. Servion hypotheken heeft veel ervaring met CPO, niet elke verstrekker gaat hier in mee.

Wat je zelf kunt doen, zelf doen.

Alles wat je zelf kunt doen gaat een besparing opleveren, zorg wel dat je goed verzekerd bent wanneer je ook zelf dingen doet. Stem dit af met je bouwer zodat je weet of jezelf ook zaken moet verzekeren.

De opleveringskeuring

Diverse bedrijven kunnen een opleveringskeuring voor je doen, de bekendste is wel Vereniging Eigen Huis. In het rapport staan eventuele punten die nog aangepast moeten worden. Hiermee ga je dan naar de aannemer. Jullie ondertekenen beiden dit rapport, de aannemer heeft dan nog drie maanden om de aanpassingen te doen.

Zelf nieuwbouwen

Tijdslijnen bewaken doe je zelf maar Servion hypotheken doet dit natuurlijk ook.
Voordat een hypotheekverstrekker je hypotheek accepteert moet je zoals besproken veel documenten aanleveren, belangrijk hierbij is om de tijdslijnen goed in de gaten te houden.
Maak een heldere planning eventueel met een adviseur van Servion hypotheken wanneer je wat geregeld moet hebben. Bijvoorbeeld de omgevingsvergunning, deze moet bij een groot aantal hypotheekverstrekkers binnen zijn voordat men de hypotheekaanvraag op definitief zet, voorafgaand aan de omgevingsvergunning moet natuurlijk de aanvraag bouwvergunning ingediend worden bij de gemeente. Check ook of er een afbouwgarantie afgegeven wordt, een groot aantal verstrekkers stellen dit als voorwaarde.

Projectbouw

Een aantal zaken worden bij projectbouw voor jou geregeld, bijvoorbeeld de omgevingsvergunning, de planning in hoofdlijn en dergelijke. Zelf moet je het meer en minderwerk regelen.

Speciale rentetarieven voor nieuwbouw

Veel verstrekkers in ons zeer ruime (35+)hypotheekassortiment hebben speciale rentetarieven voor nieuwbouw, vraag het ons geheel vrijblijvend!

Extra ruimte om te financieren bij energiebesparende maatregelen

Afhankelijk van de soort energiebesparing kun je meer lenen op je inkomen en meer lenen op de waarde van de woning. Dit kan dus behoorlijk schelen in het bedrag aan eigen geld wat je moet inleggen.

Het bouwdepot

Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening waarvan de bouwfases betaald worden Je mag de declaraties (bewaar deze goed voor de belastingaangifte) zelf doorgeven via een online portaal van je hypotheekverstrekker. Deze controleert de nota en zal vervolgens de aannemer betalen. Over het saldo op het bouwdepot ontvang je meestal dezelfde rente als je betaalt of je hypotheekrente minus 1%. Naarmate de tijd vordert wordt het saldo in het bouwdepot lager en je maandlast dus hoger, je ontvangt immers minder rente vanuit het bouwdepot.

Bouwrente

Renteverlies voor en tijdens de bouw
Renteverlies voor de bouw, indien de aannemer al bezig is met de bouw rekent hij rente over de grond die hij aangeschaft heeft en rente over de bouwfases die al voltooid zijn. Deze rente komt bij de prijs van je woning op! Wanneer je de koopovereenkomst al hebt getekend komt deze rente niet bij de prijs van je woning op, deze moet jezelf betalen, houd hier rekening mee!

Renteverlies tijdens de bouw, dit is in feite de maandlast die je al betaalt voor je nieuwe woning terwijl je er nog niet woont, anders gezegd is het onderdeel van je dubbele maandlasten.
Renteverlies tijdens de bouw is fiscaal aftrekbaar mits deze niet wordt meegefinancierd in de hypotheek.

Overleg met een adviseur van Servion hypotheken welk gedeelte het beste met eigen geld gefinancierd kan worden.

Gebruik ook de handige, nieuwbouw checklist van Servion hypotheken zodat je zeker weet dat je al het papier werk in orde hebt.

5 Tips om de dubbele maandlasten te beperken bij nieuwbouw

  • Ga bij familie of vrienden wonen.
  • In de herfst, winter en lente kun je voordelig vakantiehuisjes huren.
  • Meefinancieren in je hypotheek.
  • Schenking, tot 100.000 euro zonder belasting.
  • De aannemer selecteren op tijdsduur van de bouw.

Tell a Friend

Lekker dineren?
...Tell a Friend!

Help een vriend, kennis of
familielid met het besparen
op zijn of haar financiële
lasten en ontvang zelf een cadeaubon.

Iemand aandragen?
 
#wijleverenmooiwerk.nl