10 tips voor een startershypotheek

1. Laat je adviseren door een erkend hypotheekadviseur

Bespreek je wensen met een ervaren en Erkend Hypotheek Adviseur voordat je op huizenjacht gaat. Op die manier kunt je gericht zoeken en weet je precies wat de mogelijkheden zijn die passen bij je persoonlijke wensen en situatie. Bijvoorbeeld in welke prijsklasse je een huis kunt gaan zoeken en of je in aanmerking komt voor bijvoorbeeld een Starterslening.

2. Ga na of je tenminste 5 jaar in de woning blijft wonen

Koop alleen als je van plan bent om tenminste 5 jaar in de koopwoning te blijven wonen. De aankoop van een woning brengt extra kosten met zich mee. Denk aan notariskosten, afsluitkosten, overdrachtsbelasting en kosten voor een taxatie en een eventuele bouwkundige keuring. Het duurt gemiddeld een jaar of 5 voordat je die kosten hebt terugverdiend. In de regel duurt dit bij een nieuwbouwwoning iets korter.

3. Kijk goed naar de offerte- en hypotheekvoorwaarden

Kies niet blindelings voor de goedkoopste hypotheekaanbieder, maar kijk ook goed naar de offerte- en hypotheekvoorwaarden, hier zit wel degelijk verschil in. Hiermee voorkom je dat je later voor verrassingen komt te staan.

4. Schakel een aankoopmakelaar in

Het is verstandig om bij het kopen van een huis een professional in te schakelen. Een aankoopmakelaar is vaak goedkoper dan je denkt. Je kunt een aankoopmakelaar ook inschakelen voor bepaalde onderdelen. Bijvoorbeeld dat je wel zelf huizen bezichtigt, maar de onderhandeling uitbesteedt.

5. Kies voor een verhoogde hypothecaire inschrijving bij de notaris

Een hoger bedrag dan je hypotheeksom registreren bij het kadaster (verhoogde inschrijving) kost je niets extra . Het voordeel hierbij is als je in de toekomst je hypotheek wilt verhogen voor bijvoorbeeld een verbouwing, je niet opnieuw naar de notaris hoeft en dat scheelt je weer in de portemonnee.

6. Neem ontbindende voorwaarden op in het koopcontract

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je toch liever afziet van de koop van de woning. Ontbindende voorwaarden zijn daarom een belangrijke zo niet de belangrijkste toevoegingen in het koopcontract. Een voorbeeld is het voorbehoud van financiering. Mocht je de financiering onverhoopt niet rond kunnen krijgen met de hypotheekverstrekker, dan kun je dankzij het opgenomen voorbehoud van de koop afzien. Zo kun je onnodige kosten vooraf uitsluiten.

7. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

Als je een nieuw huis koopt, wil je natuurlijk later niet tegen gebreken aanlopen die hoge kosten met zich meebrengen. Daarom is een bouwkundige keuring altijd aan te raden. Je kunt je er een hoop narigheid mee besparen.

8. Denk ook aan je pensioen

Op het moment dat je met pensioen gaat, veranderen ook je maandlasten, je fiscaal voordeel wordt in de regel namelijk lager. Het is belangrijk om hier bij het afsluiten van je hypotheek rekening mee te houden.

9. Bereid jezelf goed voor op het adviesgesprek

Kijk voor tips voor consumenten op de website van de Autoriteit Financiële Markten. Je kunt op deze manier goed voorbereid aan het gesprek beginnen en gerichte vragen stellen aan je erkend hypotheekadviseur.

10. Gebruik de checklist hypotheekgesprek

Controleer ook of het adviesgesprek goed is verlopen. Bekijk daarvoor de checklist op de website van Independer. Mochten er zaken niet aan bod zijn gekomen waarover je nog vragen hebt, dan kun je hierover contact opnemen met je hypotheekadviseur.

 
Realisatie door #wijleverenmooiwerk