Banken moreel verplicht hypotheeklast klanten te verlagen


De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat banken het moreel verplicht zijn rentemiddeling te bieden aan klanten met een lopende hypotheek waarbij de rente voor een lange periode vaststaat. Dit vanwege de sterke daling van de gemiddelde hypotheekrente. Die is in vijf jaar gehalveerd.

Omdat veel huiseigenaren bij hun hypotheek hun rente vast hebben gezet, profiteren zij niet van de lagere rente. Aan het afsluiten van een nieuwe rentevaste periode zit bovendien een boete verbonden, die kan oplopen tot tienduizenden euro's.

VEH wil daarom dat meer banken hun klanten de mogelijkheid gaan bieden om de boete uit te smeren over een langere periode, in plaats van dat het een eenmalig bedrag betreft.

Het tarief bij afsluiting van de hypotheek zou kunnen worden gemiddeld met de actuele hypotheekrente om zo een lastenverlichting te bewerkstelligen, terwijl alsnog de boeterente wordt verrekend.

Volgens VEH doen momenteel enkel ING, Achmea, Obvion, SNS (en dochterbedrijf Regiobank) aan rentemiddeling. De organisatie roept alle hypotheeksverstrekkers op om dit voorbeeld te volgen. VEH noemt dit hun "morele verplichting", omdat de winstmarges op hypotheken "al vijf jaar te hoog zijn".

Bron: Nu.nl 

Terug
Tell a Friend

Lekker dineren?
...Tell a Friend!

Help een vriend, kennis of
familielid met het besparen
op zijn of haar financiële
lasten en ontvang zelf een cadeaubon.

Iemand aandragen?
 
#wijleverenmooiwerk.nl