Hypotheek oversluiten


Het overstappen naar een andere geldverstrekker is het oversluiten van een hypotheek. In sommige gevallen kan dit gunstig zijn, omdat de rente bij de andere geldverstrekker lager is dan bij je huidige verstrekker. Helaas is dit niet zomaar gebeurd en komt er nog wel het een ander bij kijken. Een hypotheek oversluiten is niet altijd handig. 

Kosten bij oversluiten

Als je een hypotheek oversluit, hef je de oude hypotheek op en sluit je een volledig nieuwe hypotheek af. Dit is niet gratis, hier zijn kosten aan verbonden. Om te beginnen krijg je in de meeste gevallen een boete voor het vervroegd aflossen van je huidige hypotheek. Wanneer je de hypotheek vervroegd aflost, loopt de bank meestal rente-inkomsten mis. In dat geval brengt de bank een boeterente in rekening, om de gemiste inkomsten te compenseren. Dit verschilt per bank, in de meeste gevallen kun je per jaar 10% boetevrij aflossen. Wanneer je aan het einde van de rentevasteperdiode wil overlsuiten, is dit boetevrij. Het aflsuiten van de nieuwe hypotheek brengt kosten met zich mee. Denk hierbij aan advieskosten, taxatie- en notariskosten. Deze betaal je allemaal opnieuw. 

Interessant of niet?

Wanneer is het oversluiten van een hypotheek nou gunstig? Dat hangt van jouw persoonlijke situatie af. Je krijgt dus in de meeste gevallen een boete voor de rente-inkomsten die jouw geldverstrekker gaat missen en wanneer jouw vaste-rente periode nog heel lang is, zal deze heel hoog zijn. Maar het kan je zoveel per maand schelen, dat je de bijkomende kosten binnen bijvoorbeeld een periode van 5 jaar hebt terugverdiend. Onthoud wel dat dit echt niet in elk geval zo is. De lage rente kan misschien wel heel aantrekkelijke zijn, maar met toren hoge oversluitkosten kun je veel duurder uit zijn. 

Advies

Denk je dat het oversluiten van je hypotheek wat voor jou is? Neem dan contact op met onze adviseurs en we zoeken het samen uit.

 Door: Anna-Sofie ten Brinke

Terug
Tell a Friend

Lekker dineren?
...Tell a Friend!

Help een vriend, kennis of
familielid met het besparen
op zijn of haar financiële
lasten en ontvang zelf een cadeaubon.

Iemand aandragen?
 
#wijleverenmooiwerk.nl