Let op de voorwaarden van je inboedelverzekering


Wie kostbaarheden heeft en/of een eigen woning zal die goed willen verzekeren. Voorwaarden en premie van inboedel- en opstalverzekeringen kunnen nog fors verschillen, zo stelt Arjen Pilon, onderzoeker bij MoneyView.

Pilon waarschuwt vooral voor de risico’s van onderverzekering. Voor mensen die kunst hebben, dure apparatuur of andere kostbaarheden, zijn de gevolgen bij schade of diefstal groot. Is de waarde van de totale inboedel veel groter dan de verzekerde waarde, dan wordt namelijk ook een schade naar rato uitbetaald. Is de inboedel bijvoorbeeld €100.000 waard in plaats van de verzekerde €75.000, dan wordt bij een specifiek schadegeval ook slechts 75% vergoed.

Natuurlijk kan iemand zijn inboedel exact op waarde verzekeren, maar dat is kostbaar, waarschuwt Pilon. „Een verzekeraar brengt dan grofweg €2 voor elke €1000 aan waarde in rekening. Kies dan liever voor een verzekeraar die een onbeperkte garantie tegen onderverzekering biedt. Het risico dat de echte waarde hoger is dan de verzekerde waarde, draagt de verzekeraar. Doorgaans hoef je voor zo’n garantie alleen een inboedelmeter in te vullen, die meestal vijf jaar, soms zelf onbeperkt geldig blijft. Zaken zoals gezinsuitbreiding moet je tussentijds wel melden.’’

Kunst en antiek

Verzekerden moeten volgens Pilon dan nog wel opletten dat ze voor een bepaalde categorie, zoals bijvoorbeeld voor kunst en antiek, niet aanlopen tegen een maximale vergoeding. „Deze maximumbedragen kun je in overleg met de verzekeraar soms oprekken. Lukt dat niet, dan zit er niets anders op dan naar een verzekering te zoeken die geen of een hoger maximum hanteert voor bijvoorbeeld je waardevolle kunstverzameling.’’

Vergelijken

Vergelijken loont, want niet alleen de voorwaarden, ook de verzekeringspremies kunnen flink verschillen, zo blijkt wederom uit het jaarlijkse onderzoek van MoneyView naar 55 opstal- en 55 inboedelverzekeringen. Voor de verzekering van een inboedel bieden Inshared, Klaverblad en De Nederlanden van Nu de laagste premie.

De beste voorwaarden hebben Delta Lloyd, OHRA en SNS. Deze polissen hebben het verzekerde bedrag niet begrensd. Ook de opruimingskosten na een schade worden geheel vergoed. De namen van de polissen staan in de illustratie.

Een kale inboedelverzekering kost gemiddeld €159,63 voor een jaar, een stijging van 1,4% ten opzichte van 2014. Van de inboedelpolissen hadden er 37 een allriskdekking, die in principe alle gebeurtenissen, van diefstal tot brand dekt. Vaak zijn er wel enkele uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld schade door overstromingen. Polissen die geen allrisk- maar een zogeheten uitgebreide dekking hebben, sluiten doorgaans uiteindelijk meer gebeurtenissen uit van dekking, zo stelt Pilon. Gemiddeld bedraagt de premieopslag voor een allriskdekking 15,5%.

Opstal

De goedkoopste opstalverzekeringen worden aangeboden door Aon Direct, Kroodle en De Nederlanden van Nu. De beste voorwaarden bieden Huis in Eén Verzekeringen, Nationale-Nederlanden en SNS Bank. De laatste drie bieden een uitgebreide dekking bij leegstand en een garantie tegen onderverzekering met weinig beperkingen of uitsluitingen.

Pilon: „Bij een opstalverzekering die de woning zelf verzekert, is een onbeperkte garantie tegen onderverzekering zo mogelijk nog belangrijker. Bij de herbouw van een grote woning heb je het over enorme bedragen, dan wil je dat alles 100% gedekt is. De financiële risico’s zijn te groot als dat niet het geval is.”

De gemiddelde jaarpremie voor een opstalverzekering bedraagt €253,41, een stijging van 4% ten opzichte van 2014. De gemiddelde toeslag voor een allrisk-dekking is voor opstalverzekeringen gestegen van 3,8% in 2014 naar 6,1% in 2015.

Het onderzoek van MoneyView signaleert de opmerkelijke opmars van een eigen risico per schadegeval. Pilon: „Dat heeft te maken met de toename van schades. Bij inboedel worden er steeds vaker schades gemeld aan laptops, tablets of smartphones, waar bijvoorbeeld een kop koffie overheen ging of die kapot zijn gevallen. Een eigen risico van bijvoorbeeld €150 remt dat af. Bij opstalverzekeringen vreest men oplopende schades door extremer weer. Het eigen risico kan daar oplopen tot €500.

Goedkoopste inboedelverzekeringen

 • Inshared - Inboedelverzekering
 • Klaverblad - Inboedelverzekering Budget
 • De Nederlanden van Nu – Inboedelverzekering

Meest uitgebreide inboedelverzekeringen

 • Delta Lloyd - Inboedelverzekering Compleet
 • OHRA - Inboedelverzekering All Risk
 • SNS Bank - Inboedelverzekering

Goedkoopste opstalverzekeringen

 • Aon Direct - Woonhuisverzekering
 • Kroodle - CasaKroodle
 • De Nederlanden van Nu - Opstalverzekering

Meest uitgebreide opstalverzekeringen

 • Huis in Eén Verzekeringen - Opstalverzekering
 • Nationale-Nederlanden - Woonhuisverzekering Maatwerk All-in
 • SNS Bank - Woonhuisverzekering
Terug
Tell a Friend

Lekker dineren?
...Tell a Friend!

Help een vriend, kennis of
familielid met het besparen
op zijn of haar financiële
lasten en ontvang zelf een cadeaubon.

Iemand aandragen?
 
#wijleverenmooiwerk met designenmedia.nl