5 veel gestelde vragen met betrekking tot Nationale Hypotheek Garantie


Doorgaans is een huis kopen of het zoeken naar de juiste financiering geen dagelijkse bezigheid. Bij deze zoektocht stel je jezelf veel vragen en komt er veel informatie voorbij. In de blog van vandaag willen wij antwoord geven op de 5 meest gestelde vragen met betrekking tot een NHG-hypotheek.

  1. Wat houdt NHG (Nationale Hypotheek Garantie) in?

De Nationale Hypotheek Garantie, oftewel NHG, is een vangnet dat het risico op een restschuld verkleint, als jouw woning gedwongen verkocht dient te worden. De stichting Waarborgfonds Eigen Woning staat dan garant voor de terugbetaling van je hypotheek aan de bank. Een eventuele restschuld kan worden kwijtgescholden, als je aan de voorwaarden voldoet. Een NHG-hypotheek zorgt er dus voor dat jij extra zekerheid hebt.

  1. Wanneer kom jij in aanmerking voor een NHG-hypotheek?

Iedereen kan in aanmerking komen voor een NHG-hypotheek mits je aan de voorwaarden voldoet. De belangrijkste voorwaarde van 2021 is dat je niet boven de zogenaamde kostengrens uitkomt. Voor 2021 is deze grens vastgesteld op € 325.000.

  1. Wat zijn de zogenaamde voorwaarden?

Zoals we hierboven al hebben beschreven gaat het voornamelijk om de zo geheten kostengrens, die voor 2021 op € 325.000 staat. Behalve als je energiebesparende maatregelen treft, dan ligt de grens op € 344.500.

  1. Welke kosten heb ik bij een NHG-hypotheek?

De kosten voor een NHG-hypotheek bestaan uit een eenmalige NHG-premie, die ook wel de borgtochtprovisie wordt genoemd. Voor 2021 bedraagt deze premie 0,7 % van het totale hypotheekbedrag. De eenmalige premie heb jij al snel terugverdient. Hoe? Lees het hieronder.

  1. Welke voordelen krijg ik bij een NHG-hypotheek?

Hierboven gaven we al aan dat de eenmalige premie gemakkelijk terug te verdienen valt. Maar hoe? Eén van de voordelen die een NHG-hypotheek met zich meebrengt, is de korting op je hypotheekrente (die kan oplopen tot 0,6 %). Daarnaast is de NHG-premie ook nog aftrekbaar van de belasting. Dit kan zorgen voor een mooi belastingvoordeel.

Waarom heb jij zo’n groot voordeel met een NHG-hypotheek?

Wanneer jij voor je nieuwe huis een hypotheek afsluit met NHG, zorgt dit ervoor dat je risico op een restschuld bij een eventuele gedwongen verkoop van je woning een stuk kleiner wordt. Dit woont een stuk prettiger!

Terug
Tell a Friend

Lekker dineren?
...Tell a Friend!

Help een vriend, kennis of
familielid met het besparen
op zijn of haar financiële
lasten en ontvang zelf een cadeaubon.

Iemand aandragen?
 
#wijleverenmooiwerk met designenmedia.nl