Aflossingsvrije hypotheek afsluiten, wat zijn de mogelijkheden in 2021?


Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je maandelijks alleen de hypotheekrente, dus geen aflossing. We zien dat deze hypotheekvorm erg populair is vanwege de lage maandlasten! Hieronder bespreken wij graag de mogelijkheden m.b.t. een aflossingsvrije hypotheek…

Overgangsrecht en de aflossingsvrije hypotheek

Sinds 1 januari 2013 is de wetgeving omtrek hypotheken aangepast. Vanaf dat moment ben je verplicht om je hypotheek annuïtair of lineair binnen 30 jaar af te lossen, mits je gebruik wilt maken van de hypotheekrenteaftrek.

Iedereen kan een aflossingsvrije hypotheek afsluiten

Wanneer je niet onder het overgangsrecht valt, mag je ook in 2021 een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Je hebt dan alleen geen recht op de hypotheekaftrek. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn als je na de pensioenleeftijd de maandlasten wilt verlagen...

Dit kan natuurlijk ook interessant zijn voor jonge kopers die de lage maandlasten van aflossingsvrij verkiezen boven de renteaftrek!

Beperkte mogelijkheden aflossingsvrije hypotheek in 2021

Hoe mooi een aflossingsvrije hypotheek ook klinkt, er zitten anno 2021 wel een aantal beperkingen aan vast. Wat wij hiermee bedoelen is het volgende, het deel van de hypotheek dat aflossingsvrij mag zijn is beperkt in 2021. Bij veel banken en onder NHG mag voor maximaal 50% van de woningwaarde een aflossingsvrije hypotheek worden afgesloten. Er zijn wel een aantal geldverstrekkers die hier ruimer mee omgaan.

Wees niet getreurd. Ondanks de 50%-regel blijft een groot deel aflossingsvrij en zelfs een eventuele volledige aflossingsvrije hypotheek mogelijk. De woningwaarde is in dit proces de meest belangrijke factor waar geldverstrekkers naar kijken. Door de huizenprijsstijging van de afgelopen jaren, kan dus een groter bedrag aflossingsvrij geleend worden.

Een aflossingsvrije hypotheek aan het einde van zijn looptijd

Bij een aflossingsvrije hypotheek zorg je zelf voor het bedrag om je hypotheek op de einddatum (vaak na 30 jaar) af te lossen. Dit kan door te sparen, beleggen of door je huis te verkopen. Wie aan het einde van de looptijd niet het volledige bedrag bij elkaar heeft en in de woning wil blijven wonen, moet een nieuwe financiering afsluiten. Dit brengt wel wat risico’s met zich mee:

  • Mogelijk kun je niet de volledige hypotheeksom opnieuw financieren, bijvoorbeeld door strengere hypotheeknormen.
  • De maandlasten van de nieuwe hypotheek kunnen stijgen, bijvoorbeeld omdat aflossen verplicht wordt.

Wij raden daarom ook aan om goed te controleren of je aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig is.

Ben jij geïnteresseerd in een aflossingsvrije hypotheek? Benieuwd naar de mogelijkheden die voor jou gelden? Schroom dan niet om contact met onze adviseurs op te nemen. Door jarenlange ervaring komen wij altijd tot een gepaste oplossing!

Terug
Tell a Friend

Lekker dineren?
...Tell a Friend!

Help een vriend, kennis of
familielid met het besparen
op zijn of haar financiële
lasten en ontvang zelf een cadeaubon.

Iemand aandragen?
 
#wijleverenmooiwerk met designenmedia.nl