Boete bij het verkopen van je woning zonder energielabel


Staat je huis te koop? Zorg dan dat je een geldig energielabel hebt! De labelcategorie (A++++ tot G) moet in de advertentie worden vermeld. Tijdens het overdrachtsproces van je huis moet de sleutel én het pdf-bestand met het energielabel overhandigd worden aan de nieuwe eigenaar. Op deze overtreding staat een boete van € 435,-.

Sinds begin 2021 kun je alleen een nieuw energielabel krijgen, door een gediplomeerd energie-adviseur bij je thuis uit te nodigen om dit te laten verzorgen. Tot nu toe was er niet genoeg opleidingsplaats voor consultants. Daarom is er enige tijd coulant omgegaan met het energielabel. Dit hoefde tijdelijk niet in je advertentie te worden vermeld. Nu wordt dit weer belangrijk en moet een energielabel worden genoemd, zowel in kranten of online, op bijv. Funda of Facebook. Helaas zijn de kosten van een inspectie voor een energielabel hoog. Maar deze inspectie is vaak goedkoper dan een boete! De boetes voor niet-naleving zijn sinds november vorig jaar gestegen van € 170,- naar € 435,-.

Zo verloopt het proces:

  • Je kiest een energie-adviseur: Alleen gecertificeerde adviseurs mogen een energielabel registreren. Je vindt deze bijvoorbeeld via zoekeenenergieadviseur.nl
    of woninglabel.nl
  • De adviseur inspecteert de woning: De energieadviseur komt langs en kijkt hoe het zit met de isolatie, ventilatie en verwarming van de woning en bijvoorbeeld zonnepanelen en airconditioning. Bouwjaar en woningtype spelen ook een rol. Is de woning eerder verduurzaamd? Houd documenten en eventuele foto's bij de hand. Al met al duurt zo'n inspectie tussen de 1,5 tot 2 uur.
  • De adviseur verzorgt de registratie: Met de opgenomen kenmerken berekent de adviseur hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt (zoals de wind en zon). Met die berekening stelt de adviseur het label vast. Hij of zij registreert dat in de database EP-online.
  • Je ontvangt een pdf met het energielabel: In het pdf-document staan alle kenmerken van je woning. Je kunt dit uitgeprint overhandigen bij de verkoop van je woning.

Voorkomen is beter dan genezen. Een boete is zo snel te voorkomen!

Benieuwd naar wat onze adviseurs voor jou kunnen betekenen? Ze geven je graag advies op maat!

Terug
Tell a Friend

Lekker dineren?
...Tell a Friend!

Help een vriend, kennis of
familielid met het besparen
op zijn of haar financiële
lasten en ontvang zelf een cadeaubon.

Iemand aandragen?
 
#wijleverenmooiwerk met designenmedia.nl