Hypotheek oversluiten, is het daadwerkelijk voordeliger?


Nu de hypotheekrente een stuk lager ligt dan een aantal jaar geleden, is je hypotheek oversluiten een steeds interessantere optie geworden voor huiseigenaren. Of het daadwerkelijk voordeliger is, dat bespreken we in deze blog.

Welk voordeel levert het oversluiten jou op?

We hebben het hierboven al een klein beetje beaamt, maar de stand van hypotheekrente ligt vergeleken met een aantal jaar geleden historisch laag. Hierdoor kunnen veel mensen hun hypotheek voordeliger oversluiten. Het grootste voordeel dat dit met zich meebrengt, zijn de maandelijkse lagere hypotheeklasten.

Het tweede voordeel dat het je oplevert, is dat je zekerheid hebt over je maandlasten. Stel: je zet nu je hypotheek vast voor 20 jaar, dan weet je dat je de komende 20 jaar deze lage rente blijft betalen. Ook als de rente weer stijgt.

Let op! De hypotheekboete is de adder onder het gras

Wanneer je je hypotheek afsluit bij een andere bank, dan betaal je meestal een boete aan je oude bank. Zie dit als een soort kostenvergoeding, omdat je je hypotheek eerder verbreekt dan je oude bank verwacht. Er wordt alleen een boete betaald bij een lager renteniveau. Hoe wordt de boete vervolgens opgesteld? Eerst maakt de bank een voorlopige berekening. Vlak voordat je naar de notaris gaat, wordt de definitieve boete berekent. Hieronder staan 4 stappen waar rekening mee wordt gehouden tijdens het opstellen van de boete:

  • Hoe zou de aflossing van de hypotheek verlopen?
  • Wat zijn de relevante rentepercentages?
  • Wat zijn de door de bank misgelopen rentebedragen?
  • Wat is de waarde van die misgelopen bedragen op dit moment?

Oversluiten met een levenshypotheek of beleggingshypotheek

Als je je hypotheek hebt gekoppeld aan een beleggingsverzekering of levensverzekering dan kan het voordelig zijn om over te sluiten. Vraag hier wel advies over aan bij een professional.

Oversluiten met een aflossingsvrije hypotheek

Het oversluiten van of naar een aflossingsvrije hypotheek naar een bank met een lagere rente kan een groot voordeel opleveren. De hypotheek in kwestie kan gewoon worden meegenomen naar een andere bank. Over het algemeen willen de meeste banken maar maximaal 50 % van de waarde van je woning aflossingsvrij lenen. Is de aflossingsvrije hypotheek hoger, dan zal een nieuwe bank je niet zomaar accepteren. Houd dit wel in je achterhoofd.

Vraag hierover advies aan 1 van onze experts.

Wat kun je alvast zelf doen om het oversluiten van de hypotheek op te starten:

  • Vraag aan je oude hypotheekverstrekker om een boeteberekening.
  • Lever snel en correct de juiste documenten aan. Hoe eerder je nieuwe hypotheek rond is, des te kleiner de kans dat de boete verandert.

Het laatste onderwerp van deze blog: Welke kosten komen bij het oversluiten kijken?

Veranderen van geldverstrekker klinkt heel leuk, “maandelijks geld kunnen besparen”. Dit heeft natuurlijk alleen zin, als je aan het eind van de streep daadwerkelijk geld hebt bespaard. Om je een duidelijk inzicht te geven welke kosten aan oversluiten vastzitten, hebben wij ze hier onder elkaar gezet:

  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Taxatiekosten
  • Hypotheekaktekosten
  • Boeterente
  • Evt. kosten Nationale Hypotheek Garantie

De oversluitkosten zijn fiscaal aftrekbaar als de nieuwe hypotheek een lening vervangt die je destijds bent aangegaan voor de aanschaf, verbetering of het onderhoud van je eigen woning. Leen je geld om de oversluitkosten te betalen? Dan heb je over dit deel van de lening geen renteaftrek.

Wil jij ondersteuning en duidelijk advies met betrekking tot het oversluiten? Schroom dan niet om contact op te nemen met onze adviseurs! Of mail direct naar: Hypotheken@serviongroep.nl!

Doe hier nu de hypotheekbespaarcheck!

Terug
Tell a Friend

Lekker dineren?
...Tell a Friend!

Help een vriend, kennis of
familielid met het besparen
op zijn of haar financiële
lasten en ontvang zelf een cadeaubon.

Iemand aandragen?
 
#wijleverenmooiwerk.nl