Hypotheek verhogen voor een verbouwing? Let op de volgende punten!


Vandaag de dag zijn huizenprijzen historisch hoog. Dat niet alleen. Er zijn daarnaast ook bijzonder weinig woningen te koop. Dit zorgt ervoor dat het opknappen van je woning een steeds  interessantere optie wordt. Wil je je woning verduurzamen of verbouwen, dan hoef je daarvoor niet je spaargeld te gebruiken. Servion Financieel Advies geeft je hieronder 5 tips voor een verhoging van je hypotheek!

1. Hypotheek pas zinvol als de investering significant genoeg is

We beginnen bij het begin. Het aanvraagproces is bij een verhoging van de hypotheek niet anders dan bij een hypotheekaanvraag om een woning te kopen. Zowel je inkomen als de woningwaarde wordt getoetst.

Wat betekent dat dan? Het betekent dat er opnieuw kosten in rekening gebracht worden, zoals de advieskosten, taxatie- en notariskosten. Het Nibud schat daarom in dat een verhoging van je hypotheek pas zin heeft vanaf € 25.000.

Maar als jij bijvoorbeeld je woning gaat verduurzamen dalen je maandelijkse lasten, waardoor je je investering op termijn weer terugverdient.

2. Besparen op afsluitkosten

Er zijn mogelijkheden om te besparen op het verhogen van je hypotheek. Kosten kunnen bijvoorbeeld worden voorkomen, door gebruik te maken van de bestaande hypothecaire inschrijving. Je hoeft dan niet opnieuw langs de notaris. Dit scheelt notariskosten! Verder is het soms mogelijk om een verhoging van je hypotheek te regelen op basis van de WOZ-waarde of een zogenaamde desktoptaxatie. Dit scheelt behoorlijk in de taxatiekosten.

3. Vermijden van aanleveren documenten

Zoals we aangaven, is het aanvragen van een verhoging van de hypotheek hetzelfde proces als het aanvragen van een normale hypotheek. Dit betekent dat documenten weer aangeleverd moeten worden, zoals loonstroken en identiteitsbewijzen…

Wist je dat sommige aanbieders je gegevens automatisch digitaal kunnen ophalen, natuurlijk als ze jouw toestemming hebben. Ze halen de gegevens dan op bij overheidsdiensten, zoals de hoogte van je inkomen. Dit scheelt jou veel tijd en moeite.

4. Oversluiten in plaats van verhogen

Een gevolg van een verhoging van je hypotheek kan zijn dat je op je gehele hypotheek een algehele hogere rente gaat betalen. Of dit zo is, moet natuurlijk goed van tevoren worden bekeken en duidelijk voor je zijn. Bij een verbouwing kan het verstandig zijn om te laten berekenen of elders een rentevoordeel kan worden behaald. We rekenen graag voor je na of een lagere rente mogelijk is bij het oversluiten van je hypotheek. Je krijgt dan geen last van een hogere rente, maar kunt van de lagere rentes van vandaag gebruik blijven maken.

5. Bewaar documenten voor de belastingdienst

We zien vaak dat dit wordt vergeten… Voor een lening voor een verbouwing geldt in principe dat er recht is op hypotheekrenteaftrek. Dat geldt ook voor een persoonlijke lening. Wij raden jou dan ook aan om alle facturen en bonnetjes van verbouwingskosten te bewaren! Doe dit eventueel in een map of bakje, zodat je ze niet kwijt raakt. Dit voorkomt problemen met de Belastingdienst.

Ben je benieuwd of een hypotheekverhoging voor jou interessant is om je huidige paleis een upgrade te geven? Schroom dan niet om contact op te nemen met onze hypotheekadviseurs. Dat kan telefonisch op 0546-578855 of mail direct naar: Hypotheken@serviongroep.nl!

 

Terug
Tell a Friend

Lekker dineren?
...Tell a Friend!

Help een vriend, kennis of
familielid met het besparen
op zijn of haar financiële
lasten en ontvang zelf een cadeaubon.

Iemand aandragen?
 
#wijleverenmooiwerk.nl