Je (klein)kinderen helpen aan een hypotheek? Dit is hoe:


Het is een mooi gegeven als je je kind, kleinkind- of kinderen kunt ondersteunen met een hypotheek. In de blog van vandaag bespreken wij 3 mogelijkheden die je als ouders of grootouders zijnde hebt bij het ondersteunen van een hypotheek.

  1. Heb je als (groot)ouders spaargeld beschikbaar? Lees dan hier de mogelijkheden:

Anno 2021 staat spaargeld soms werkeloos op de spaarrekening. Al helemaal door de lage spaarrente. Sterker nog, door een negatieve spaarrente of vermogensrendementsheffing wordt spaargeld mogelijk minder waard…

Door een deel van het spaargeld te schenken of uit te lenen kun je de mogelijkheden voor je kind, kleinkind- of kinderen m.b.t. een hypotheek flink vergroten.

Belastingvrij schenken

In 2021 is de schenkingsvrijstelling voor een huis of hypotheek €105.302. Je kunt dus belastingvrij schenken voor de aankoop van een huis, maar ook voor de aflossing of onderhoud en verbetering van de woning. Echter, zitten hier wel een aantal voorwaarden aan vast. Voor meer informatie over deze voorwaarden neem contact op met onze adviseurs.

Lenen met een familiehypotheek

Met een familiehypotheek of een zogenoemde familiebank leen jij geld aan je (klein)kind. De lening komt in de plaats of naast een reguliere hypotheek. Welk voordeel heeft dit? Het voordeel hiervan is dat er meer geleend kan worden dan de huidige hypotheek norm voorschrijft. Hoe? Waar geldverstrekkers de maximale hypotheek baseren op het inkomen en de woningwaarde, heeft een familiehypotheek geen leenplafond. Een daarnaast bijkomend voordeel voor de (groot)ouders is dat ze een rendement ontvangen op het uitgeleende geld.

Uitlenen en weer terug schenken

Een extra ander voordeel dat er te halen valt is het zogenoemde leen-schenkconstructie. Die werkt als volgt:

  • Het (klein)kind betaalt rente over het uitgeleende bedrag door de (groot)ouders.
  • Deze rente geeft het (klein)kind op aan de Belastingdienst voor renteaftrek.
  • De (groot)ouders schenken het rentebedrag jaarlijks belastingvrij terug.
  1. Heb je als (groot)ouders zijnde overwaarde?

Het is geen geheim meer dat de huizenprijzen de afgelopen jaren enorm zijn gestegen. Dit betekent indirect ook dat veel woningeigenaren te maken hebben met overwaarde. Jij wellicht ook! Het is mogelijk om dan de hypotheek te verhogen en zo geld vrij te maken voor een schenking of een lening aan je (klein)kind. De hogere hypotheek moet wel passend zijn op het inkomen.

  1. (Groot)ouders tekenen mee…

De laatste optie die wij graag met jou willen bespreken is de optie van mee tekenen. Als (groot)ouders zijnde teken je dan mee op de koopakte van de betreffende persoon. Je bent dan medeverantwoordelijk voor de hypotheek als je kind, kleinkind of eventueel kinderen het niet meer kunnen betalen. Via deze weg zijn geldverstrekkers bereid meer hypotheek te geven.

De voorwaarden voor deze optie zijn streng. Om een aantal voorbeelden te noemen, zo dient het inkomen van het kind binnen enkele jaren aantoonbaar zijn gestegen, passend bij de hypotheeksom. Daarnaast wordt het inkomen van de betreffende ouders ook getoetst.

Afrondend, wij hebben hierboven 3 verschillende opties voor jou neergezet. Dit hoeft niet te betekenen dat elke optie relevant voor je is. Neem daarom contact op met onze erkende adviseurs om met een scherpe blik naar jouw situatie te kijken. Gezamenlijk komen we tot een gepaste oplossing!

Terug
Tell a Friend

Lekker dineren?
...Tell a Friend!

Help een vriend, kennis of
familielid met het besparen
op zijn of haar financiële
lasten en ontvang zelf een cadeaubon.

Iemand aandragen?
 
#wijleverenmooiwerk.nl