76% van de mensen heeft een rookmelder thuis. Jij ook? Vanaf 1 juli 2022 is in iedere woning een rookmelder verplicht. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar in de nieuwe wetgeving staat dat ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. Wij vertellen hoe het zit met de regels en mogelijke oplossingen.
Welk type koop je en waar hang je ze op?
Rookmelders zijn niet de interieur pareltjes waar wij allemaal op zitten te wachten. Ze zijn wit, rond en vaak niet te missen. Dat niet alleen, ze zijn er in verschillende prijscategorieën. Individuele rookmelders of gekoppelde rookmelders, als er op één verdieping brand is gaan de gekoppelde melders ook af.
Iedere rookmelder moet voldoen aan een EN-nummer. Dit betekent dat het product voldoet aan de Europese norm. Of je een goedkopere losse rookmelder koopt of een gekoppelde rookmelder, is aan de consument zelf!
Wanneer je vervolgens rookmelders hebt aangeschaft is het belangrijk om te weten waar je ze moet plaatsen. Het is belangrijk om te weten dat de rookmelder in het zicht geplaatst moeten worden. Daarnaast adviseert de brandweer om dit op elke verdieping tegen het plafond aan te doen. Houd er dan rekening mee dat het minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij een mechanische ventilatie in de buurt hangt. Bevestig de rookmelder dus niet naast een binnenunit van je airco’s.
Ben je verzekerd ZONDER rookmelder?
Iedere verzekeraar eist dat jij als verzekerde je als goed huisvader gedraagt en je dus aan de geldende preventie-eisen houdt. Per 1 juli 2022 is het dus verplicht om rookmelders in je woning te bevestigen. Indien jij dit als huisvader negeert, kan een uitkering na een brand bijzonder problematisch worden! Huur jij je woning? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het ophangen van voldoende werkende rookmelders.
Tot op heden zijn er (nog) geen verzekeraars die nu al hebben gezegd niet uit te keren na een brand na 1 juli, in geval van brand en er is geen rookmelder aanwezig.
Let op: we schrijven nog niet… Maar de kans is ontzettend groot dat dit in de komende maanden verandert.
Op dit moment wordt er in de polisvoorwaarden van bijvoorbeeld een woonhuisverzekering vaak de term nalatigheid genoemd. Het niet hebben van een rookmelder kan na een brand dan als nalatigheid worden uitgelegd.
Wil jij graag meer informatie over dit onderwerp? Lees dan onze blog m.b.t. wat te doen bij een woningbrand!
Tenslotte, onze samenwerkende verzekeraar Nh1816 heeft voor haar leden een preventiewinkel. Als lid van Nh1816 krijg jij dan korting op verschillende producten, waaronder rookmelders!
Wil jij advies van onze erkende verzekering experts? Schroom dan niet om contact op te nemen.