Registratie- en kentekenplicht voor werkmateriaal


Vanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels voor het rijden op de openbare weg met (land)bouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en getrokken materiaal (zoals een aanhanger). Het doel van de wet is om de verkeersveiligheid te verbeteren. Wat deze wet inhoudt? Dat gaan wij jou vertellen!

Voor welke objecten geldt de wet?

De invoering van de registratie- en kentekenplicht komt van de Europese eis om een APK te verplichten voor grote trekkers met een maximumconstructiesnelheid hoger dan 40 km/uur. In eerste instantie is de registratieplicht dan ook bedoeld voor:

 • Landbouwtrekkers op wielen (CAT. T);
 • Landbouwtrekkers op rupsen (CAT. C);
 • Landbouwaanhangwagens (CAT. R: ingericht voor o.a. transport) die harder rijden dan 25 km/uur;
 • Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken (CAT. S: bijvoorbeeld een aardappelrooier) die harder rijden dan 25 km/uur;
 • Een motorrijtuig met een beperkte snelheid (MMBS) (CAT. Z: Denk hierbij aan zelfrijdende werktuigen, zoals oogstmachines en grondverzetmachines) waarvan de maximumconstructiesnelheid ligt op 6 km/uur.

Tot en met 31 december 2021 kun jij zelf je voertuig registreren via de website van het RDW. Hier hoeft dan geen keuring aan vooraf te gaan. Vanaf 1 januari 2022 moeten voertuigen voor de eerste registratie wel eerst beoordeeld worden bij een keuringsstation van het RDW.

Wel of geen kenteken?

Heb jij 1 van de bovenstaande voertuigen in bezit en wordt daar harder mee gereden dan 25 km/uur? Of worden ze in het buitenland ingezet? Dan mag dat vanaf 1 januari 2021 alleen als je een kenteken hebt. Let op: vanaf 2025 geldt de kentekenplicht voor alle (land)bouwvoertuigen.

Waar geldt de APK-plicht voor?

De APK-plicht geldt voor grote voertuigen die sneller kunnen dan 40 km/uur. De invoeringsdatum van de APK-plicht is 1 mei 2021. Hiermee voldoet Nederland ook aan de Europese APK-plicht voor landbouwvoertuigen.

Geef het kenteken en de meldcode door aan Servion!

Een verzekeraar is verplicht om elk kentekenplichtig voertuig op te nemen in het Centrale Register Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (CRWAM). Volgens de wet moet dit binnen 28 dagen gebeuren. Daarnaast kun jij dit niet zelf doen! Daarom helpen wij jou graag.

Heb jij een kenteken aangevraagd voor 1 van je voertuigen, laat ons dit dan zo snel mogelijk weten. Met het kenteken en de meldcode regelen wij de registratie in het CRWAM en zorgen wij voor de juiste dekking op de polis! Zo worden problemen en boetes voorkomen.

Terug

Kies ook voor Servion

Maak ook een GRATIS afspraak

 • Gratis en vrijblijvend eerste gesprek
 • Duidelijke en snelle communicatie
 • Binnen twee werkdagen een afspraak
 • Gespecialiseerd in startershypotheken
 • Altijd een geschikte hypotheek voor jou
 • Een beoordeling van 9.9 bij advieskeuze

Servion Hypotheken

 
#wijleverenmooiwerk met designenmedia.nl