Registratie- en kentekenplicht voor werkmateriaal


Vanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels voor het rijden op de openbare weg met (land)bouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en getrokken materiaal (zoals een aanhanger). Het doel van de wet is om de verkeersveiligheid te verbeteren. Eigenaren van (land)bouwvoertuigen kunnen te maken krijgen met een registratieplicht, een kentekenplicht en een APK-plicht. Wat deze verplichtingen inhouden, dat gaan wij jou vertellen!

Voor welke objecten geldt de registratieplicht?

In eerste instantie is de registratieplicht bedoeld voor bestaande:

  • Landbouwtrekkers op wielen (CAT. T);
  • Landbouwtrekkers op rupsen (CAT. C);
  • Landbouwaanhangwagens (CAT. R: ingericht voor o.a. transport) die harder rijden dan 25 km/uur;
  • Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken (CAT. S: bijvoorbeeld een aardappelrooier) die harder rijden dan 25 km/uur;
  • Een motorrijtuig met een beperkte snelheid (MMBS) (CAT. Z: Denk hierbij aan zelfrijdende werktuigen, zoals oogstmachines en grondverzetmachines) waarvan de maximumconstructiesnelheid ligt op 6 km/uur.

De RDW heeft ook een handige keuzehulp waarmee je kunt bepalen of de registratieplicht ook voor jouw (land)bouwvoertuigen geldt.

Tot en met 31 december 2021 kun jij zelf je voertuig registreren via de website van het RDW. Hier hoeft dan geen keuring aan vooraf te gaan. Vanaf 1 januari 2022 moeten voertuigen voor de eerste registratie wel eerst beoordeeld worden bij een keuringsstation van het RDW.

Wel of geen kenteken?

Heb jij één van de bovenstaande voertuigen in bezit en wordt daar harder mee gereden dan 25 km/uur? Of worden ze in het buitenland ingezet? Dan mag dat vanaf 1 januari 2021 alleen als je een kenteken hebt. Nadat de registratie is gecontroleerd en geaccepteerd door de RDW worden de kentekenbewijzen naar jou opgestuurd. Let op: vanaf 2025 geldt de kentekenplicht voor alle (land)bouwvoertuigen.

Waar geldt de APK-plicht voor?

De APK-plicht geldt voor grote voertuigen die sneller kunnen dan 40 km/uur. De invoeringsdatum van de APK-plicht is 1 mei 2021. Hiermee voldoet Nederland ook aan de Europese APK-plicht voor landbouwvoertuigen.

Geef het kenteken en de meldcode door aan Servion!

Een verzekeraar is verplicht om elk kentekenplichtig voertuig op te nemen in het Centrale Register Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (CRWAM). Zo kan worden gecontroleerd of een voertuig voldoet aan de wettelijke verplichting deze WA te verzekeren.
Het aanmelden van het kenteken moet binnen 28 dagen gebeuren! Hiermee helpen wij jou graag!

Heb jij een kenteken aangevraagd voor een (land)bouwvoertuig, laat ons dit dan zo snel mogelijk weten. Met het kenteken, de meldcode en aanmelddatum RDW regelen wij de registratie in het CRWAM en zorgen wij voor de juiste dekking op de polis!

Zo worden problemen en boetes van het RDW voorkomen.

Terug
Tell a Friend

Lekker dineren?
...Tell a Friend!

Help een vriend, kennis of
familielid met het besparen
op zijn of haar financiële
lasten en ontvang zelf een cadeaubon.

Iemand aandragen?
 
#wijleverenmooiwerk.nl