WBTR: bestuurders van verenigingen en stichtingen lopen binnenkort meer risico…


Vanaf 1 juli 2021 moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Eén van de belangrijkste wijzigingen van deze wet is dat de hoofdelijke aansprakelijkheid voor bestuurders van verenigingen en stichtingen wordt uitgebreid. Als bestuurder van een vereniging of stichting kun je deze risico’s afdekken door middel van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Graag vertellen wij jou hieronder er meer over…

 

Wat is de WBTR en waarom?

De Wet bestuur en toezicht rechtspersonen, afkorting WBTR, is bedoeld om bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Zo zijn er regels opgesteld over taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid.

De overheid wil met de wet voorkomen dat wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten verenigingen en stichtingen schaden. Kortom, voorkomen is beter dan genezen.

Hulp bij het voldoen aan alle regels…

De wet wil misstanden tegengaan door procedures en verantwoordelijkheden binnen een vereniging en of stichting te bespreken en vast te leggen. Dit is vooral voor kleinere verenigingen of stichtingen een uitdaging, omdat er vaak geen jurist in dienst is. Daarom is er een samenwerkingsinitiatief gestart dat verenigingen en stichtingen ondersteuning biedt. Dit kan via de website van wbtr.nl.

Het risico op bestuurdersaansprakelijkheid stijgt!

Als bestuurder liep je altijd al het risico om persoonlijk aansprakelijk gesteld te worden. Na invoering van de WBTR is die kans nog groter! Je loopt nu net zoveel risico om aansprakelijk gesteld te worden als de bestuurders van commerciële ondernemingen. Daarnaast wordt er geen onderscheid gemaakt tussen betaald of onbetaald. De aansprakelijkheid blijft hetzelfde.

Is er een oplossing om alle risico’s te beperken?

Het antwoord is ja! Wanneer je als bestuurder aansprakelijk wordt gesteld is dat een groot financieel risico. Schade die is ontstaan door fouten van jou of eventuele medebestuurders moet dan privé worden betaald.

Zoals we aangeven zijn hier oplossing voor. Als je dit risico niet wilt lopen, dan kun je als vereniging een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Als je deze verzekering al hebt, dan raden wij aan om te controleren of deze polis voldoet aan de nieuwe wet.

Wij, Servion Financieel Advies, zijn fan van het gezegde “voorkomen is beter dan genezen”. En dat blijkt ook in de blog van vandaag. Zorg dat je niet voor onverwachte problemen, boetes of andere kosten komt te staan, omdat je niet goed verzekerd bent. Schroom daarom niet om contact op te nemen met onze erkende adviseurs. Zij geven jou graag advies op maat!

Terug
Tell a Friend

Lekker dineren?
...Tell a Friend!

Help een vriend, kennis of
familielid met het besparen
op zijn of haar financiële
lasten en ontvang zelf een cadeaubon.

Iemand aandragen?
 
#wijleverenmooiwerk met designenmedia.nl