‘Een ongelofelijke situatie’ is misschien de beste benaming van deze periode. Uiteraard gaat je eerste gedachte niet meteen uit naar de economische kant, maar naar de gezondheid van jezelf en je dierbaren. Toch treft het virus ons ook economisch hard en leidt dit tot onzekerheden. Wat gebeurt er eigenlijk met je inkomen in deze periode?
Wat te doen bij ziekte
Wanneer je ziek wordt, moet je werkgever je loon doorbetalen. Wanneer je lichte klachten hebt, maar nog prima kunt werken, dan moet je thuis blijven en wordt je ook doorbetaald.
Thuiswerken
Op dit moment werkt een groot deel van de Nederlanders thuis. Je werkgever blijft je salaris gewoon doorbetalen. In deze situatie verandert er niet zoveel.
Je bedrijf gaat (bijna) failliet
Er zijn verschillende sectoren waar de harde klappen vallen. Veel bedrijven verliezen door deze onzekere periode hun bestaanszekerheid. Hierdoor zijn massale faillissementen een reëel risico en kan er een enorme ontslaggolf een gevolg hiervan zijn. De overheid wil dit voorkomen. Hierdoor zetten zij miljoenen paraat om de economie te ondersteunen.
Als je werkgever zijn omzet met meer dan 20% ziet dalen, kan er gebruik gemaakt worden van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud. Hiermee krijgt je werkgever een uitkering waarmee tot 90% van de loonkosten vergoed kan worden. Jouw loon moet in die subsidie periode worden doorbetaald en je mag niet ontslagen worden.
Je hebt een nul-urencontract, doet uitzendwerk of bent payroller?
De overheid biedt de bovenstaande regeling ook aan voor uitzendbureaus of payrollbedrijven. Hiermee krijg jij je salaris ook doorbetaald. Het kan voorkomen dat werkkrachten niet meer worden opgeroepen. Wat dan?
Je komt financieel in nood en kan bijvoorbeeld de huur of hypotheek niet meer betalen. Klop dan aan bij de woningcorporaties. Zij kunnen een speciale regeling met je treffen. Als je huurt van een particulier, neem dan contact met diegene op! Banken willen flexwerkers tegemoetkomen wanneer zij door de coronacrisis in financiële problemen zijn. Bijvoorbeeld met een regeling om rente en aflossing op de hypotheek of consumptief krediet voor enige maanden uit te stellen. Er is geen collectieve regeling, elke bank heeft zijn eigen plannen. Neem dus zelf contact op met je bank om je situatie uit te leggen.
Je bent niet ziek, maar wel thuis
Je kunt niet vanuit huis werken, waardoor je werkgever vraagt of je terug komt naar de werkvloer. Dit mag je werkgever doen, zolang er nog geen volledige lockdown is. Maar mag jij als werknemer dit weigeren, omdat je bang bent voor besmettingen? ? Je kunt altijd weigeren om naar je werk te gaan. Of je dan nog recht hebt op salaris, hangt ervan af of je vrees gegrond is. Zonder gegronde vrees voor besmetting heb je normaal gesproken geen recht op loonuitbetaling als je thuis blijft. Je zou dan verlof moeten aanvragen in dit geval.
De vraag die wij allemaal hebben, hoe gaat de woningmarkt reageren op deze coronacrisis? Dat is op dit moment nog niet te voorspellen. Niemand weet namelijk nog hoe de uitbraak zich ontwikkeld en welke impact/gevolgen het met zich meebrengt. Wel snappen wij dat er veel vragen zijn over kopen, verkopen en verbouwen. Wij hopen je zo goed mogelijk antwoord te kunnen geven op deze vragen.
Huis kopen óf verkopen
Heb jij net je huis te koop gezet of ben je op huizenjacht? De makelaar is (nog) niet verplicht om bezichtigingen af te zeggen. Wel moet men de maatregelen van de overheid en het RIVM hierbij hanteren. Een verkoop kan meer tijd in beslag gaan nemen dan een paar weken geleden.
Aanwezigheid bij overdracht woning
Wettelijk is het zo geregeld dat je bij aankoop van een woning, waarbij je de aankoop financiert met een hypotheek, bij de ondertekening aanwezig dient te zijn. Door de omstandigheden snappen wij dat je hier nu niet bij kant zijn. Dan moet je in een notariële akte het notariskantoor volmacht geven om voor jou de hypotheekakte of leveringsakte te tekenen.
Maar voor die notariële akte moet je wellicht ook persoonlijk op het notariskantoor komen. Voor de gewone volmacht dient je handtekening gelegaliseerd te zijn, iets wat op het gemeentehuis of het kantoor van de notaris moet gebeuren. Als zij beide gesloten zijn, wordt het passeren van de koop en verkoop van een huis een lastig verhaal.
Eventuele aankoop woning terug kunnen draaien?
De vraag die wij vaak krijgen is, kan ik de koop van de woning terugdraaien door de coronacrisis? Dat kan! Dit kan alleen als je door het virus de financiering niet meer rond krijgt. Maar dan moet er wel sprake zijn van een financieringsvoorbehoud. Is die er niet? Dan heeft de verkoper recht op de boete van 10% van de koopsom. Ben je juist de koper? Dan geven wij je een tip, neem de ontbindende voorwaarden op in je koopcontract. Als je dan financieringsproblemen krijgt, kun je de koop nog afblazen!
Wat doen de huizenprijzen!?
Misschien wel de meest gestelde vraag, gaan de huizenprijzen stijgen of juist dalen? En het antwoord is, dat weet op dit moment nog niemand. Op korte termijn verwachten we dat woningverkoop misschien wat terug neemt. Maar welke directe gevolgen heeft dit op de prijzen? Stel, de crisis duurt langer en er komen toch veel ontslagingen aan, dalen ook de mogelijkheden en de bereidheid om een woning te kopen. Met een veel lagere consumentenvertrouwen, koelt de huizenmarkt af.
Wat doet de hypotheekrente!?
Misschien is dit het enige positieve te noemen in deze ongelofelijk periode. Mede door het virus liggen alle rentes vrijwel op het laagst procentuele aantal ooit. Maar dan rest de vraag, blijft dit?
Het is zo dat de hypotheekrente altijd de kapitaalmarktrente volgt. En deze is de laatste tijd dus aan het stijgen! Onze overheid pompt enorme bedragen in de economie en zal waarschijnlijk daarom beroep doen op de kapitaalmarkt. Dit betekent dan dat de staatsleningen toe zullen nemen en beleggers wensen dan een hogere rendement. De rente op staatleningen gaan dan verder omhoog. Daar komt bij dat banken een hoger risico lopen met hun hypotheken en daarom de rente kunnen gaan verhogen. Maar dit is allemaal nog niet zeker, neem daarom contact met onze hypotheek experts op en zie wat zij voor je kunnen betekenen!
Het is geen geheim dat de economie harde klappen te verduren krijgt. Maar met welke kosten kom jij te zitten? In tot in welke zin ben je verzekerd?
Ziektekosten
Hoe zijn je ziektekosten geregeld met betrekking op het virus? Wanneer je het virus krijgt en hierdoor wordt opgenomen in het ziekenhuis, dan vallen de kosten onder je zorgverzekering. Ziekenhuiszorg valt wel onder eigen risico. De eerste 385 betaal je zelf, behalve als je het eigen risico al (deels) hebt opgemaakt. Wanneer je een test op he virus wilt laten uitvoeren, valt dit onder je eigen basisverzekering.
Buitenland
Lig je helaas in het buitenland in het ziekenhuis? Dan heeft de basisverzekering een vergoeding tot het Nederlandse tarief. Het kan dus zijn dat je hier bij moet betalen. Deze medische kosten vallen onder het eigen risico. Heb jij een aanvullende zorgverzekering en staat hierin een dekking voor medische kosten in het buitenland? Dan worden er meerdere kosten vergoed. In welke mate hangt volledig af van je polisvoorwaarden. Door een goede dekking kan het zelfs zo zijn dat je eigen risico vervalt.
Reiskosten
Iedereen heeft of zit hier over na te denken, wat gebeurt er met mijn vakantie die nu niet meer doorgaat? Veel reizen en vluchten zijn geannuleerd of sommige bestemmingen überhaupt niet meer bereikbaar. Wanneer je al geboekt had, neem dan contact op met je reisorganisatie of de reis omgeboekt kan worden.
Kun je toch vertrekken en ga je ook? Omdat de overheid het reizen heeft afgeraden, is de kans groot dat je reisverzekering geen dekking biedt als je schade oploopt.
Heb je een annuleringsdekking? In de meeste gevallen is het corona virus geen geldige reden om te annuleren, ook niet wanneer er een negatief reisadvies geldt.
Voor overige vragen zijn wij in deze onrustige periode altijd nog bereikbaar!
De coronacrisis treft ons allemaal. Wij kunnen ons voorstellen dat je vol vragen zit. Vragen over het virus, maar ook vragen over jouw financiële gevolgen, die je misschien al voelt of vreest. Wij hopen met deze nieuwsbrief veel vragen te kunnen beantwoorden.
Wij als nuchtere Twentse onderneming nemen de maatregelen van het RIVM serieus. Hierdoor zijn face-to-face adviesgesprekken op kantoor of bij jou thuis niet mogelijk. Dit betekent daarom niet dat wij je niet van dienst kunnen zijn, conform onze reguliere openingstijden zijn wij via de telefoon en digitaal bereikbaar.