(Bank)-sparen

Een bepaald bedrag wordt bij banksparen opgespaard voor een bepaald doel, waarbij over het uiteindelijk gespaarde bedrag geen belasting betaald hoeft te worden. Banksparen kunt u inzetten voor een overlijdensuitkering, een pensioen, de aflossing van een hypotheek en bijvoorbeeld het indelen van een stamrecht of ontslagvergoeding.

Het banksparen kunt u inzetten op een beleggingsrekening of op een spaarrekening.

Bankspaarrekening of belegginsrekening

Wanneer u gaat banksparen en/of bankbeleggen is het vereist dat er per maand of per jaar een vast bedrag gestort wordt op een speciale, geblokkeerde spaar of belegginsrekening. Het is niet toegestaan om het tegoed voor het eind van de looptijd op te nemen, het is alleen mogelijk om het bedrag op te nemen voor het daarvoor vastgestelde doeleinde.

Het hangt van het doel van het sparen of beleggen af of de voorwaarden hiervan veranderen.

Risico’s banksparen en bankbeleggen

Wanneer men een financieel product afneemt zijn daar eigenlijk altijd risico’s aan gebonden. Dit is ook het geval bij banksparen en bankbeleggen, dus vraag altijd meerdere offertes op wanneer u hiermee wilt gaan beginnen. Tevens is het van belang de voorwaarden en risico’s van verscheidene producten te vergelijken voordat je ergens definitief voor kiest. Het is ook handig om een financiële bijsluiter aan te vragen bij de offertes, dit biedt altijd meer duidelijkheid. 

Meer informatie
Meer informatie over banksparen kan men nagaan op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Meer informatie over banksparen en beleggen voor een pensioen of hypotheek is er ook te vinden op de site van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

 
#wijleverenmooiwerk met designenmedia.nl