NHG-kostengrens stijgt in 2022: wij vertellen jou de veranderingen!


Dat er een groot tekort is aan woningen is niks nieuws. Dit geldt ook voor het feit dat de woningmarkt inmiddels al een behoorlijke tijd oververhit is. Huizenkopers zijn bereid flink te overbieden en woningprijzen blijven maar stijgen. Als huizenkoper zijnde moet je haast ook wel flink overbieden om überhaupt kans te maken op je droomwoning!

Daarom verhoogt Nationale Hypotheek Garantie (NHG) per 1 januari 2022 haar kostengrens. Dit betekent dat een grote groep kopers en huiseigenaren in aanmerking komen en/of blijven voor een rentekorting en hypotheekgarantie bij onvoorziene omstandigheden.

Wat houdt de NHG in?

We beginnen bij het begin. Wat is en of houdt de NHG in? Wanneer je een hypotheek afsluit met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) heb je meer zekerheden als je je hypotheek bijvoorbeeld niet meer kunt betalen. De organisatie zoekt dan samen met de hypotheekbank naar een oplossing. Verder krijg je bij een hypotheek met NHG korting op je hypotheekrente en is het afsluiten van een hypotheek zonder vast contract vaak toch een mogelijkheid. 

Wil jij meer informatie over de Nationale Hypotheek Garantie? Lees dan hier onze blog met de 5 meest voorkomende vragen!

De bepaling van de NHG-kostengrens

Elk jaar bepaalt NHG zowel de borgtochtprovisie als de NHG-kostengrens opnieuw. Dit doen zij om meer stabiliteit in de woningmarkt te creëren. Maar ook omdat de markt elke keer in beweging blijft en NHG daarop mee wil bewegen. Consumenten blijven hierdoor kans houden om een hypotheek met NHG af te kunnen sluiten. De bepaling van de NHG-kostengrens gebeurt via een bepaalde methodiek die is vastgesteld samen met het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Financiën. Deze methodiek is gebaseerd op de historische maandelijkse gemiddelde koopsommen.

NHG-kostengrens van €325.000 naar €355.000

De kostengrens is voor 2022 vastgesteld op basis van de afgelopen 27 maanden tot en met augustus 2021. Per 1 januari 2022 stijgt de NHG-kostengrens van €325.000 naar €355.000. Wanneer je je woning wilt verduurzamen en er energiebesparende maatregelen worden getroffen is dit anders. Dan is de maximale kostengrens nog eens 6 % hoger, namelijk €376.300. Mits het extra bedrag volledig wordt besteed aan die extra voorzieningen en je voldoet aan de aanvullende voorwaarden.

Borgtochtprovisie daalt in 2022

Wanneer je als huizenkoper in 2021 een hypotheek met NHG had afgesloten betaalde je daar 0,7% borgtochtprovisie voor over je hypotheek. Per 1 januari 2022 wordt dit percentage verlaagd en betaal je nog 0,6%!

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Twijfel dan niet en neem contact op met onze hypotheekadviseurs! Dit kan telefonisch op 0546-578855 of mail direct naar: Hypotheken@serviongroep.nl

Terug
Tell a Friend

Lekker dineren?
...Tell a Friend!

Help een vriend, kennis of
familielid met het besparen
op zijn of haar financiële
lasten en ontvang zelf een cadeaubon.

Iemand aandragen?
 
#wijleverenmooiwerk met designenmedia.nl